02 Ekim, 2007

Puressence - Don't Forget To Remember
Her şeyde olduğu gibi, müziği sınıflandırmak ve böylece sınırlandırmak, algıyı zorlamak istemeyen bizler için, yerine getirilmesi gereken bir zorunluluk oldu artık. Velhasıl, ister istemez kategorileşecek türler, genelgeçer tanımlarda sıkıştırılmaya, böyle böyle daha kolay paketlenir hale getirilmeye çalışılıyor. Aklı dar/pantolonu dar, karbonkopya ve tınıları da sözleri gibi basit olan gençler birbirleri ardına üreyedursun; birde folkcular var ki, bomba patlatmak lazım ağızlarında, aynı ses bu kadar mı çok çalınır kulaklara? İlhamı tutamayanlar, zamana da tutunamıyor ya, dalgalarla önümüze gelenler, bir süre sonra çekilmiş oluyor. Ne kötü; asıl olan, iyilere oluyor.

Çok değil, geçen asrın son 10 yılına yapışmış/90'lar etiketi Britpop'a dönüp baktığımızda; bu ırkçı yaftadan hem nefret eden, hem de ekmek yiyen tonla başarılı grup, tonla engele ve birde kalbimize, takıldı-çakıldı. Geneva, Gene, Strangelove, the Auteurs, Orlando; yani, melankoli ve gerçeklikte daha çok haşırneşir olanlar, seveninin elinde kaldı.

Yüreğe patlayan birkaç bomba da, 1991 yılından beri ayakta kalabilmiş Puressence'den geliyor. Madchester kaynaklı olup, kaymağı yiyemeyen bathsız ekip; müziklerindeki samimiyeti listelerde etkin kılamasa da, solist James Mudriczki'nin kadife sesi ve Suede mirası kaygan gitarları ile, kendi tabirimle 'melankolik 90'ların' en aşıkanelerindendi. Özleten aralıklarla çıkan albümlerini, şu günlerde internete sızmış 'Don't Forget to Remember'ı da ekleyerek dörtlediler. Bu inat ve bu gözyaşlarıyla; kavgalarına kaldıkları yerden, hiç olmadıkları kadar güçlü bir şekilde devam ediyorlar.

Etkisiz hale getirmeye programlı müzik başladığında, yakışıklı ismiyle 'Don't Forget to Remember', 2007 yılında hatırlanacaklar arasına doğru ve hızlı bir giriş yapıyor. Söze çabuk başlayan 'Bitter Pill', gerçeğe hizmet ederek ekibin gururlu duruşunu paklıyor. 'Life Comes Down Hard' gibi şarkılarda kuvvetlenen bu parlaklık, ilk single -ki top40'a bile giremedi- ''Don't Know Any Better'' ile vargücüyle göz alıyor. Afallatan, uyuşturan, hayran bırakan albüm; depresyonlara kalacak kapanış şarkısı 'Burns Inside' tokatıyla halsiz koyuyor, yürek burkuyor. Öyle bir albüm; cayır cayır müzikler, özel alanlarda mutlak duygu fırtınaları yaşatıyor. Yalnız günlerin güzel sırrı Puressence, üzüntülerimize eşlik ediyor. 8.5/10

Bitter Pill
Don't Know Any Better

0 yorum: