10 Temmuz, 2007

Grizzyly Bear

Yellow House

Grizzly Bear, 2004 yılından beri çıkarttıkları albümlerle 4 yılda 4’lemiş, mazisi yakın geçmişe dayanıyor. Son albüm ‘Yellow House’ ise debut muamelesi görüyor: Devandra, Animal Collective gibi türdeşlerine göre daha farklı yerlere dokunduğu için, daha anlaşılmaz olduğu için, daha geride, geride derken, piyasa olarak yani. İyi müzik yoğun ilgili hak eder ama herkes hak ettiğini alamaz, diyelim. ‘Yellow House’a sığınalım, bari biz hakkını verelim.

Dinlediğim çoğu şeye benzemiyor. Ne bileyim, öylesine soğuk bir müzik bu, sıkar sandım başlarda. Fakat görkemli çalgılar dinleme tutkusunu kamçılıyor; değerli bir şeyler var elinizde ve siz onu incelemelisiniz hissi kapaklanıyor üstünüze.

2004 yılından itibaren değişen tek şey; büyüyen yetenekleri. Her albüm, yeni bir olgunluk zirvesi. Kendi rekorlarını egale ediyorlar, sırayla. Üretkenlikleri bunun en büyük kanıtı. Son albümle birlikte giden üyeler, yerini deneyimli yeteneklere bıraktı ya; geleceğin zaferleri şimdiden garantilendi, sanki. Geleceği boş verip, günümüze döndüğümüzde, elimizde çakı gibi bir albüm var; Yellow House.

Soğuk. Görkemli. İkisi. Yakışıyor bu albüme. Kaosun habercisi gibi duran uzun şarkılara eşlik eden döngüsel ve karamsar melodiler, çizgisiz bir anlayışa hizmet ediyor. ‘Lullabye’ gibi şarkılar hani şu sürekli dönen siyah beyaz daireler olur ya, baş döndürür, ona benziyor. Zaten, geneli öyle, hipnotik etkisi var. Büyülü bir hava, en tazesinden, güçlü bir atmosferden geliyor. ‘On a Neck, On a Spit’ ise ağır teşkilatıyla –ses mafyası bir şarkı- yaşadığımız trajedileri hatırlatıyor, sığınacak güvenli yerleri aratıyor, Sarı Ev’i iyice gerekli kılıyor.

Peyderpey artan yeteneklerini sürekli bir üretkenlikle buluşturuyorlar. Teorilerini pratiğe dökerek yenilikleri de beraberinde sağlıyorlar.. Yakışıksız isimlerine rağmen dönemlerinin arananları arasına girdikleri gibi ileride de zikri geçecek işler kotarıyorlar. Daha çok şey yapıyorlar. ‘Yellow House’ tüm bu niceliklerin güzel bir toplaması.

8/10

Grizzy Bear - On a Neck, On a Spit
Grizzy Bear MySpace

1 yorum:

Adsız dedi ki...

dinleyeceğimm sen ne dediysen çoğunu dinledim zaten bakalım bu nasılmışş..