12 Temmuz, 2007

Super Furry Animals
Hey Venus!

Super Furry Animals’ı durdurabilene aşk olsun, böylesi gruplar bol olsun. Kıskananı çok bunların, nazar filan da değmiyor iyi ki. 1996 yılında yayınlanan debut işleri ‘Fuzzy Logic’ den itibaren bir kerecik bile vasata yaklaşmadılar, dinamik melodileri ve ironik sözleriyle 90’lı yılların gizli kurtarıcıları oldular. Blur/Elastica gibi çakırkeyiflere göre daha delici ve zekilerdi. Dehalarını kotaracakları 8. albümleri merak ile beklenir oldu doğal olarak, takip edenler bilirler. 27 Ağustos denmişti çıkış tarihine, gün sayılır olmuştu. Fakat 8/1 gibi gerçek müzik guruları sayesinde ‘Hey, Venus!’ bilgileri elimize ulaştı; internete düşmüş albüm, haberimiz oldu.

‘Hey, Venus!’, diğer SFA albümlerinin yürüdüğü yoldan, doğru yoldan ilerliyor. Zekâ eleğinden geçirilmiş satirik bir eğlence dinleyicinin ruhuna takılıp kalıyor. 2007 çıkışlı 2. solo albümüyle fantazyasını konuşturan Gruff Rhys’ın açıklamalarına göre ‘küçük bir kentten metropole göç eden Venus adındaki bir genç kızın maceralarını’ anlatan albüm; birbirinden güzel 11 şarkıdan oluşuyor. Kişisel sorunlar, toplumla ilişkiler, gönül işleri, çalışma hayatı; kısaca günlerimizi dolduran her şeyi anlatıyor Rhys. İlk dinleyişte bile yüksek tepki yaratıyor. Olumlu tepkiler, herhalde yani.

Gitarlarıyla mutlu bir şarkıdan ötesine sahip ‘Into the Night’, ilk dinleyişte bile eşlik ettirtiyor. Araya serpiştirilmiş klavyeler ise usta işi olduğunu hemen belli ediyor. 13 Ağustos’ta piyasada olacak ilk single ‘Show Your Hand’, 2005 çıkışlı-az ilgi gören ‘Love Kraft’ albümünün ticari anlamdaki yenilgisini telafi edecek türden. Asit Çağı yadigârı ‘Baby Ate My Eightball’ disko havasını dört bir yana yayıyor. Hey, Venus!’, Suede’in ‘Saturday Night’ şarkısını hatırlatıyor bütün olarak, buhranlı günlerinden sonra neşe peşinde olan bir kızı anlatıyordu hani Sevgili Brett. Rhys ise Venus'ü mutlu etmek için uğraşıyor.

Büyük bir albüm var elimizde. Ustaca örüşmüş. Sanki şarkıların yerlerini değiştirmeye dahi kalksanız, büyü bozulacak. SFA, her adımını hesaplıyor ve hesapların altından ustaca kalkıyor.

Not: Albüm taze dinlendi, yatmadan 30 dakikada bu yazı hazırlandı. Puan yükselebilir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

into the night çok güzelmiş