13 Ekim, 2007

Jamie S. Rich
Taktir edersiniz ki, yazar/çizgi romancı/eleştirmen Jamie S. Rich ile küstahca özdeşleşmem ve imremmem de büyük bir hayranlık yatıyor. Kıskandığımı sanabilir birileri eğer Rich hakkında bilgiçlik taslarsam. Öyle ya; ilgilendiğim tüm alanlara el koymuş, müzik zevkiyle şaşırtmış biri Rich ve we hate it when our friends become successful.

Çeşitli yayınlarda albüm ve film incelemeleri ile etkileyici hikayesine başlayan Rich; Dark Horse Comics'de editörlükle adını duyurduktan sonra, sıra eser vermeye gelince yeni yollardan ilerlemek isteyen bir başka çizgi roman yayıncısı Oni Press'e geçti; artık hem romanlarıyla, hem de çizgi romanlarıyla aynı evde ilgilenebilirdi. James Dean'in ruhuna selam çeken, ismini bir the Who şarkısından alan ilk romanı 'Cut My Hair'; kötü müzik dinleyen, kötü yerlerde takılan, kötü saç kesimine sahip Mason'un öyküsünü anlatıyordu. Yeraltında iş yapan nitenikli yazar ve çizgi romancıların destekleriyle de şenlendi kitap, ortalık şenlendi. Nefes kesen 'Cut My Hair' incelemesi de yakında, burada.

Hoş Manics şarkısı 'the Everlasting' Rich'in ikinci romanıydı,aşkı ve müziği yatağa attı. Bu kitabın karekterleri, 2006 yılında yayına başlayan çizgi roman 'Love The Way You Love' da görünür, çizgi romanın ismi de Suede'den.

Romanlarını bu yazın sonunda 'Have You Seen The Horizon Lately?' -isim bu sefer Geneva'dan- ile üçleyen Rich; samimi duruşu ve kültürel referanslarıyla Hanif Kureishi'nin geleneğini kitaplarının yanı sıra çizgi romanlara da sığdırmakla kalmadı, editörü olduğu yayınevlerinde cesur atılımlarıyla ileriyi aydınlattı. Modern aşkı, modern dünyada yaşayan karekterleriyle steril ortamları gerçekliğe satmaktan hiç çekinmedi, naiflik uzaktaydı. Müzik zevkini sürekli vurgulaması ise, bir nevi geri çekilişti. En çok Suede dinleyen Rich -ki bu O'nu takip etmek için yeterli bir sebep-; aynı şarkılara eşlik edebilecek insanların hayatını renklendirmekle yetinebilecek kadar mütevazi (attığım onca saçma maile cevap veriyor usanmadan). Biliyoruz ki istese milyonların okuyacağı kitaplar yazabilir, Radiohead'den isim çalarak. Fakat ilhamının yönü, bize de akıyor. Bu karşılıklı ilişki, aramızdaki kimya...

Pek şahane sitesi; Confessions of a Pop Fan

0 yorum: