16 Mart, 2008

These New Puritans - Beat Pyramid

The Horrors üyeleri ya da Hedi Slimane (ex-Dior Homme) gibilerinin arkadaşı Jack Barnett'in başını çektiği -İngiliz- These New Puritans için zaman, her zaman şimdiki zaman. Böylesi bir anlayışla ilerliyorlar bu yüzden de fazla tuhaf ve biraz tutarsızlar. Karl Marx/Franz Kafka anagramlı şarkı sözleri yazıyorlar ama Dior Homme için de çalışıyorlar veya The Fall'da dinliyorlar, Wu Tang Clan'da. Indie estetik'ini sömürebilirler aslında kolayca soyutlanabilirler. Bir müzik grubundan çok, yeni bir sanat akımı temsilcileri gibi duruyorlar. Tracey Emin gibi olmak istediklerini söylüyorlar.

Debut albümleri 'Beat Pyramid' ise çok daha fazla görüş açısına sahip. 11 tanesi 3 dakikadan kısa 13 şarkılık debut, içiçe geçmiş şifrelerden oluşuyor. Çözümü albümün sonunda saklı girişin ardından gelen 'Numerology (AKA Numbers)' ile de 90'lı yılların mature çizgi romanlarındakine benzer 'weird' bilinç şekillenmeye başlıyor, dünya ise çözülüyor, bilincin içinde değiştirilebilecek kadar küçülüyor...

Every number has a meaning... Marksizmin temeli materyalizme dayanır. Materyalizm ise insan ile doğal kaynaklar arasındaki ilişkiden kalkarak diyalektik kavramını ekonomik değerlere bağlamaya çalışır. Madde önemlidir ve maddelerin nitelik ve nicelikleri maddeden daha önemlidir. Materyalizm için A:A ise her A, bir diğer A'ya eşit olmak zorunda değildir. Her A'nın kendisine ait bir anlamı, bir değeri vardır. Aksini düşünmek, tüm bu etkileşimlere Tanrı'nın elini katmak demek olur ki A'ların Tanrı'ya ihtiyacı yoktur. Peki, ismini the Fall'ın bir şarkısından alan These New Puritans 'her sayının bir anlamı var' derken Marksist/Materyalist bir cevap mı vermek istedi? Peşisıra gelen 'Colours'ın alt metinlerine baktığımızda, bu sorunun cevabı -kuşkusuz- evet oluyor üstelik Franz Kafkavari fiziksel kasvetin yaratılmaya çalışıldığı vokal/melodi usülleriyle bu sofist temellerde kimi zaman hip-hop, kimi zaman Joy Division sonrası, kimi zaman Klaxons öncesi gibi duran ritimler inşa edilerek mesaj kuvvetlenip bihaberler için sevimli hale getiriliyor. Bu önemli bir nokta. Bombalamak istedikleri yerlerin kurallarına yakın durmaya çalışıp bir noktadan sonra kendilerini patlatmış kadar oluyorlar. Bir daha ki misilleme için tekrar vücuda gelecekler.

Infinity is not fast as me... Her seferinde kendilerini anlamlandıracaklar. Gereksiz gibi duran saniyelik şarkılar bile kendilerini anlamlandıracak. Ritimler anlamlı ayrıca ritimler sonsuz. Her şarkı kendisini çeviriyor, evriltiyor, değişkenlikle dans etkisi sağladıktan sonra ise, sanki sıfırdan başlamış gibi, yeni dinlemelere taze ve hazır olarak yalınlaşıyor. Bazen iç çeken, bazen feryat eden, bazen rap yaparcasına spontane vokaller ve bazen sert gitarlar, bazen durgun elektronik melodiler, bazen güçlü bass'lar, bazen daha computer sesler ustaca karıştırıldığından, her birini her dinleyişte ayrı ayrı yakalanıyor. Mesajlama meselesi için böylesi bir devinim lazım. Gizem lazım. Gizemliler.

Elvis, I wasn't talking about that king, or... 'Beat Pyramid'in ilk single'ı 'Elvis'de bir gizemden bahsediyor. Indie dans müziğinin genel standartlarına uyan parça, bahsettiği sırrın ötesinde, Elvis'in değil, grubun olayını ele veriyor. Pop kültüre yapılan referans, meşru müziğe yakın duran sound, daha da önemlisi, kimsenin yadırgayamacağı tuhaflık, These New Puritans tehlikesini belli ediyor. Eğer isterlerse tüm acayipliklerini kabul ettireceklerini, dinleyicilerini ele geçirebileceklerini deklare ediyorlar. Mark Wallinger'ın Tate Sanat Ödülü'nü alması kabul edilebilir fakat These New Puritans'ın çok satan gruplar arasına katılması, müzik için, özellikle indie müzik için, bir yıkım olur. Tabii bu yıkım için gereken efor ve motivasyon, TNPS'da değil, dinleyicilerinde birikmeli. TNPS'ın yıkıcılığını kanıtlamasına gerek yok. Zaten kendisi dışında hiçbir şeyi yıkamaz. Kendini yıkarak yıkılmaz olur. Dinleyiciler cesur olmalı çünkü TNPS 2008'in -şimdilik- en iyi debut'larından birini, son dönemin en farklı çalışmasını, indie müziğin en acayip sözlerini yaratmaktan hiç korkmamış. 8.4/10

mp3:These New Puritans - Numerology AKA Numbers
mp3: These New Puritans - Elvis
mp3: These New Puritans - Colours

0 yorum: