27 Mart, 2010

Başka Sesler 4 / Ron Padgett - Zzzzz

Ron Padgett, alternatif iletişim olanakları üzerinden yeni bir şiir ağı kurmak konusunda en çok çalışmış şairlerin başında gelir. New York, Paris, Barselona; Padgett, geçtiği her şehirde şiire dair izler bırakabilmiştir. Tonca performans, bir o kadar fanzin, ortak yazılmış kitaplar, kişisel imkanlarla basılmış kitaplar... Padgett için Amerikan Tristan Tzara'da denilebilir. Tzara kadar heyecanlı olmasının yanında, yazdığı şiirle de Dada akımına yakın durur. Şöyle;

Padgett, bir tür imge teroristtidir. Padgett'a bir kelime ver, tanınmaz hale getirsin. Daha da güzeli ve beni etkileyeni, bu değişim süreci içerisinde kelimelerin kökü hiçbir zaman bozulmaz. Şiirin içerisindeki zeki dizilim, keskin dönüşlerle başka anlamlara uzayacak şekilde planlanmıştır. Dada'dan farklı olarak, Padgett, saçmanın olumsuz etkilerinden de kaçabilmiştir. Padgett; saçma değil, poptur. 


Padgett'ın bilinmez bir tarihte okuduğu 'Zzzzz'; ne saçma, ne de pop. İkisinin katışıksız bir karışımı. Andy Warhol'un meşhur 'Sleep' filminde, 8 saat boyunca uyuyan John Giorno'dur ve Padgett, iki arkadaşının ricası üzerine 8 saatlik filmi tek oturuşta izlemek zorunda kalmıştır. Filmin ardından evine dönen Padgett'ın film için yazdığı şiir, filmin sinema dilini yerle bir eden tavrını desteklemek ister gibi, şiir diline karşı büyük bir deneyi örnekler. Şiirin sözlerini yazmıyorum. Kaydı dinleyin, yeter.

Not: Şiirin ses kaydını indirmek için gereken linki alttaki altı çizili başlığa sağ tıklayarak yeni pencerede ya da yeni sekmede açabilirsiniz.

Ron Padgett
                   Zzzzz 

0 yorum: