29 Mayıs, 2007

Sarah Nixey - Sing, Memory

‘Hayat adaletsizdir. Ya öldür kendini, ya da üstesinden gel’ gibi unutulmaz sözleri yumuşak sesiyle anlatan; Luke Haines’ın şu sıralar durulma kararı almış olan harika grubu Black Box Recorder’ın solisti Sarah Nixey, şaşırtıcı derecede şık ve sürprizli ilk albümüyle hikâyesinin en heyecanlı kısmını sunuyor bizlere…

Oynak melodilerin arasına sıkıştırılmış art niyetli elektronik ritimler, şarkıların melodisine ters düşecek kadar acımasız lirikler ile kesinlikle en iyiye hizmet eden bir albüm ‘Sing, Memory.’ Gecenin köründe, olur da elektronik pop şarkıları çalan bir gece kulübüne giderseniz, hele ki ortam burjuva kitleye hitap ediyorsa dikkatli olun; Sarah Nixey’in şarkıları ile dans ediyor ya da hüzünleniyor olabilirsiniz.

‘Breathe In, Fade Out’ ağır makamıyla hallice ilgimi çekti, ne de olsa melankoliye meyilim var. ‘Endless Circles’ pek çok detayla dolu, tembel müzisyenlerin parçalara ayırarak mini bir albüm yapabileceği kadar. İlk single ‘Strangelove’, Human League’in ilk dönemlerini hatırlatan tatlı bir pop incisi; Avrupa’nın cazibesinin İngiliz karmaşasına karşı zaferi. Albümün çıkış kapısı ‘the Black Hit Of Space’ ise bir Human League kavırı, aslını kıskandıracak cinsten.

Eleştirmenler tarafından yazdığı sözler yüzünden büyük övgü toplayarak kredi biriktirmiş olan Sarah, kolaya kaçmayıp titiz bir çalışma hazırlamış bizlere. Siyah kumaşlara sarılı sanatçımız melankolinin hızlı ritimlerle buluşmasını temsil eden albümünde solo kariyerinin öncesinde de var olan gerçekçiliği sürdürüyor; yani katlanılmazı zor olanı, yani hakiki olanı anlatıyor.

İpin üzerinde müzik yapıyor Sarah, neşeyle hüzün arasında gidip geliyor. Nico, Kate Bush gibi gelmiş geçmiş en iyi bayan vokaller arasında anılmasına vesile olan sesi, her anlamda arada kalmışlığı simgeleyen şarkı sözleri ve köklerini belli etse de yeni dallara sirayet eden müzik anlayışıyla bizi de ipe çekmek istiyor adeta. Daha önce öğütledikleri aklıma geliyor o vakit; ya yürüyeceğim ipin üzerinde, ya da düşüp öleceğim.

Not: Pek içime sinmedi, aceleye geldi bu yazı ama taktiri size bırakıyorum. Zaten yazı bahane, albüm şahane..

8/10

Sarah Nixey, "Strangelove"
Sarah Nixey "Beautiful oblivion"

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Nixey ile aramda bir hoşlantı var. Kabul ediyorum