03 Ağustos, 2007

M.I.A.Kala

Eğlence çok ucuzladı; ülkemizde ise ‘Buzda Dans’ ya da ‘Komple’ ye kadar indi, çok ucuz, alan alana. İşbu ben bir gün M.I.A.’ı dinledim; sanat okulunun içindeki haylaz disko travmaları gibi geldi, iyi geldi. Neşeli vakitlerimi çaldı Sri Lanka’lı kız, alıp kendine sakladı. Evinde kaydettiği enerjik ilk albümü ‘Arular’ın ardından iki yıl geçti, zaten kendisine ait sokaklara indi şimdi, yeni işi ‘Kala’ motor sesleri, gidip gelen melodiler, silah gürültüleri ile kesinlikle daha tehlikeli ve formül filan da değişmedi ve aldığımız tat aynı. Daha süslü bu sefer, önümüze konan daha bol, iştah açıcı.

Kendi tabiriyle ‘ilginç bir kaset’ olan Kala’nın en büyük farkı büyükleri oynaması ve daha küstah takılması. Debut albüm sevgilisiyle birlikte Amerika’da yaşayan Sri Lanka’lı bir militanındı, ‘Kala’ ise büyük isimleri arkasına almış/kendini kanıtlamış/tanıtma ve tanınma derdi olmayan 31 yaşındaki bir kadının.

Büyük ego sıçraması ve masumiyetin yıkılışı daha ilk single ‘Boyz’da kendini ele veriyor; hızlı davullar ve deli saçması vokaller ile M.I.A. görkemini konuşturuyor. Diskolar için farz olacak ve birbirleriyle yarışacak şarkılar arasında elbette en güçlü olanı değil, söz kıyaslamaya gelince seçenek çok. Asya baharatlı, Bollywood etkili ‘Jimmy’, nam-ı diğer ikinci single liste garantisi bir yana, çok sesliliği ve akılda kalıcılığıyla öne çıkıyor. ‘Arular’ ile farkı ortaya koyanlar ise yüksek çekimli/ağır akan-çabuk saran ‘The Turn’ ve '$20'; aradan kaçabilecek ‘Bamboo-Banger’a özel dikkat, birkaç dinleyişten sonra dile takılıyor.

Sonuç olarak, kimi zaman ‘Arular’ı tekrar dinliyor hissine kapılmamak elde değil fakat bu sorunda değil. ‘Kala’, sanatçıya dair tüm tüyolara sahip; gerçekten gülünç olabilecek sözler ve bazı uçucu melodilere rağmen kimsenin umursamadığı konulara değinen, politikaya daha da batan, zekice, renkli ve gururlu, büyük emeklerle yerini sağlandırmış, iyisiyle kötüsüyle.

7.5/10

3 yorum:

Adsız dedi ki...

ben nedense sevemedim şu m.ı.a i

Adsız dedi ki...

Bu kez eğlence skalası daha geniş, hakikaten. Arular çiğ etkileşimlerden doğmuştu, kalp ritmleri ana göre değişiyordu. M.I.A. daha ayrıksıydı, tabii.

Yine de, işbu şarkıcı heyecan uyandıran az sayıda yetkin emekçiden biri. Boyz, Jimmy, Paper Planes ve fazlası. Tastamam single toplaması bir albüm.

fırat dedi ki...

M.ı.A. is my hot hot sex