17 Mart, 2010

Ses ve Şiir - Giorno Poetry Systems / Sıcak Nal 1


Önce özel:

Sıcak Nal'ın ilk sayısında 'multi-kültür'e dair temel atılıyor. John Giorno ve çevresinde kurduğu performans örgüsünü inceleyen 'Ses ve Şiir'; bu yaza denk düşecek büyük projenin tarihsel köklerini sunuyor. Belki yazıyı okumadınız, ama yarından itibaren, yazının özetiyle birlikte, blogda da yazıda bahsi geçen 'okuma' kayıtları paylaşılacak. Beatnitler, Sylvia Plath, Jim Carroll vs... Modern şiirin en önemli isimlerine ait 100'ü aşkın kayıt, çeşitli yorum ve notlarla birlikte, blogum üzerinden ulaşılabilecek. Ayrıntısı, yarın.

Yazı hakkında fikriniz olsun diye, ara başlıklar - ara makas:

Ses ve Şiir: Giorno Poetry Systems

Multimedya Şiir
Şiiri Yazının Esaretinden Kurtarmak
Pop Art etkisi
Hedefe Doğru
Yeni Anlamlar
‘Alo, Allen Ginsberg mi?’
Şiirin ve Müziğin Sınırında
Telefon Kablolarının Üzerinde Uyuyan Bir Aziz


Sonra genel:


Yasakmeyve, Siyahî ve Eşik Cini dergilerini edebiyat ve kültür dünyamıza kazandıran Komşu Yayınları bünyesinde hazırlanan Sıcak Nal, edebiyat dünyasının yakından tanıdığı bir ekip tarafından hazırlanıyor. Genel yayın yönetmenliğini Süreyyya Evren’in üstlendiği Sıcak Nal’ın yayın kurulunda Ali Karabayram, Cem Akaş, Bülent Usta ve Enver Ercan var.

2010’ların yeni edebiyat dili, 2000’lerde yaşanan gelişmeleri, edebiyatta görünür kılmaya odaklanan bir perspektiften çıkacak. Sıcak Nal öyküye ve romana ağırlık vererek yola koyuluyor ve Türkiye’de başka bir öykü de yazıldığını göstererek işe başlıyor. Görünürleşmesine izin verilen yazma kalıplarının dışında çalışmalar yapan başka bir edebiyat tasavvuru mümkün! Yaratımın bağlam tarafından nefessiz bırakılmasına bir son vermek istiyor.

Cemal Süreya son dönemlerinde sıklıkla edebiyatta yeni bir aşırılığa ihtiyaç olduğundan söz ederdi. Sıcak Nal işte bu yıllardır beklenen ‘yeni aşırılığı bulmanın’ yeni bir tarifini arayan bir dergi.

2 ayda bir yayımlanacak Sıcak Nal’ın Mart-Nisan 2010 tarihli ilk sayısında öyküleriyle Ali Karabayram, Ali Teoman, Faruk Ulay, Erhan Memiş, Dilawer Zeraq, Cesar Vallejo, Ilgın Yıldız, Uğur Büyüktezgel, Cem Akaş, Aslı Tohumcu, Süreyyya Evren, Niyazi Zorlu, Diane Williams, Donald Barthelme, Melida Tüzünoğlu, Can Özoğuz; yazıları ve söyleşileriyle Mahmut Mutman, Fırat Demir, Gaston Bachelard, Gülseli İnal, Savaş Kılıç, Lale Dayıoğlu, Donald Barthelme, Zeynep Arıkan, Nil Pınar Arın, Burak Delier, Etgar Keret, Özgür Gökmen, Çimen Günay Erkol, Dilawer Zeraq, Şener Özmen; şiirleriyle: Cesar Vallejo ve Enver Ercan yer alıyor.

0 yorum: