02 Ekim, 2010

Kara Parçaları / Yasakmeyve 46

Daha önce BirGün'e hazırladığım köşe 'Kara Parçaları', Yasakmeyve'nin 46. sayısından itibaren yeniden yazılmaya başlanıyor. Bundan sonra Yasakmeyve'de devam edecek olan 'Kara Parçaları'; genel olarak İngilizce yazılan şiir ile Türkçe yazılan şiirin son yüz yılıyla ilgileniyor. Ted Hughes ve Thom Gunn'la başlayan punk meselesiyse, daha geç isimlerle ve bu isimlerin Türkiye'den 'kardeşleri'yle genişleyecek. Benim ayak bastığım topraksa, ister istemez, kendi şiirim olacak.

'Kara Parçaları'nın ilk yazısı, modern İngiliz şiirinin son otuz yılını 'punk' günleriyle özetlerken; aynı özetin Türkiye'deki geçerliliğini de sorgulamaya çalışıyor. Bu sorguda bize yardım edecek beş şairden ilki, 1993 tarihli ilk ve bilinmez bir zamana kadar da son kitabı 'Cihangir Kedileri'yle Yıldırım Türker.

Ara başlıklar, ara makas:

Eksik Parçalar
Sıralama Yapma, Yapama!
Vahşi Enerji, Sonsuz Cazibe
Mit Merakı
Tek kurşun, tam hedefe
Sıradaki

Bir de ufak bir alıntı:

''Masanın üzerindeki ikinci beş kişilik grubun en gizemli şairini seçerek bu öğüdü yerine getirmeye çalışıyoruz. Yalnız, şairin kendine biriktirdiği gücü daha çok önemsememiz için planladığı bir kör oyun var ortada. O, kendini yalnızca tek bir kitapla açıyor, yine aynı kitapla kapatıyor ya da en azından, devamı için bir tür ‘mit yaratma’ ritüeli başlatıyor. Herkesin herkese sayısal verilerle üstünlük kurmaya çalıştığı bir dünyada, bir avuç şiir bırakarak ve aslında gerçekten, o şiirleri kaderlerine terk ederek şair kalabilmenin zaman ve üretimle ilişkisini sorgulatan şair, bir belirsizlik üzerinden varolmanın inanılmaz rahatlığını yaşıyor. Söz konusu şair Yıldırım Türker. Söz konusu kitapsa ‘Cihangir Kedileri’.''

http://www.yasakmeyve.com/?p=p_174&sName=SAYI-46

0 yorum: