01 Ağustos, 2007

David Bowie Aladdin Sane

David Bowie müziğini hep entelektüel bir çizgide ilerletti; sınırdan gitti. Kankası Lou Reed ile aynı şaşırtma kabiliyetine sahipti; zirvesini yaşadığı 70’lerde Glam büyüsüyle tarihe birkaç tüy dikti. ‘Hunky Dory’ albümünden sonra gelen ‘Ziggy Stardust…’ hakiki fırtınalar estirdi, rock eskisi gibi değildi, Ziggy’den önce/Ziggy’den sonra. David Bowie sevgisi İngiltere’ye dar geldi, Ziggy Amerika’ya gitmeliydi; bileti ise ‘Aladdin Sane’ idi.

Glam’ın tüm şatafatını yedirdiği 1973 çıkışlı ‘Aladdin Sane’, en çok kapağıyla akıllara kazınsa da atlanmaması gereken bir albüm; ne ‘Ziggy Stardust and…’ destanlığında, ne de ‘Hunky Dory’ samimiyetinde, ama iyi. David Bowie’nin tatmin olmaz kişiliğinin en önemli kanıtı, zamanının en ünlü ismi olup yeni arayışlara girmek zamansız sancılar gibi gelebilir fakat bu sanatçı için oldukça gerekli, starlar için.

Dedik ya, şaşırtıyor; ‘The Jean Genie’ yani ilk single, aykırı yazar ‘Jean Genet’e olan telmihi ile Bowie’nin uç kişiliğiyle örtüşüyor, bu iki isim yan yana anıldığında tüyler diken diken oluyor. ‘Watch that Man’, diğer persona Ziggy’nin yani sahnedeki Glam Bowie’nin ürünü gibi duruyor; yakıyor. Rolling Stones’un ‘Let’s Spend the Night Together’ı Bowie’nin elinde 70’lere ayak uyduruyor. Takip eden şarkılarda rock tarihinin tüm önemli isimlerine yer veriliyor; bir star kendini yola getirenlere teker teker ithaflarda bulunuyor.

‘Aladdin Sane’ sanatçının ilk ‘milyonlar üstü satan’ albümü olsa da kusurlarıyla filan biraz geride kalıyor, hak etmiyor asla, çığırda açmıyor, ortak kalmıyor herkese. Tadı da buradan geliyor, kişiselleşiyor. David Bowie dinleyicilerinin kendilerine kalan bir deneyim olarak değeri artıyor; her dinleyişte.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

david bowie'nin bi kasetini buldum evde reality.eskiden kasetler vardı ya:))

fırat dedi ki...

O ne güzel ev öyle...