08 Kasım, 2007

Kureishi
2008'e yetiştirmeye çalıştığı yeni işi 'Something To Tell You' ile, beş yıllık bir aradan sonra roman yayınlayacak olan Hanif Kureishi; geçen sene vizyona giren 'Venus' filminin senaryosunda karşımıza çıkmıştı en son. Olumlu eleştirileri, aldığı ödüller ve adaylıklar ile kutlayan bu filmden önce de, sırasıyla 'My Ear at His Heart' ve 'World and The Bomb' denemelerini ortaya atıp sessizliğe çekilen Kureishi; yaşlanmanın getirdiği olgunluktan olsa gerek, yeni romanında tüm ilhamını Doğu-Batı karmaşası ve İslamiyet üzerine yöneltmiş, sırasını bekliyor.

İngiltere'de doğan, Pakistan asıllı Hanif Kureishi toplumun baskısını sürekli ensesinde hissedenlerden-di. Eserlerinde ırkçılık, pop kültürü, cinsellik gibi konular üzerinde durarak, kendisine ve diğer göçmenlere yapışan 'Paki' aşağılamasını kırmaya çalıştı. 1990'lı yılların en ayrıksı ismi, 2000'li yıllarda romanlarının dışında denemeler, sinema ve diğer aktivitelerle adını sağlamlaştırmıştı. 'War With No End' isimli, geçen aylarda yayınlanan politik toplamada da imzası bulunan yazar, popüler kültüre olan göndermeleriyle kendi dünyasını her daim ilgi çekici kılarken, geniş odasında artık daha sakin. Elli iki yaşında ve 'the Buddha of Suburbia' yayınlanalı on yedi yıl geçti. Britanya'nın en aykırı göçmeni bile yoruldu.

Not: Hala Kureishi okumayanlar, Can Yayınları'ndan çıkan iki romanı (Varoşların Budası, Kara Plak) ve bir öykü derlemesini (Gün Boyu Gece Yarısı), yayınevinin İstiklal Caddesi'ndeki dükkanından, her biri 4 YTL'den satın alabilir. Everest Yayınları'nın bastığı 'Vücut' ve 'Yakınlık' ise büyük kitapevlerinde bulunabilir. Militarizm'in tekrar tavan yaptığı ülkemizde, Kureishi gibi seslerin eksikliği, onun romanlarıyla kapanabilir. Etnik kimliği, cinsel tercihi, sosyal çevresi, ekonomik sorunları ve yalnızlığıyla boğuşanlar, Kureishi ile rahatlayabilir. Mesela, sınıfımdaki ırkçı sloganları duydukça, okulumun tüm duvarlarına kazınan nefret dolu sözleri gördükçe, aklıma Karim geliyor, gülüp geçiyorum. Böylesi güzel etkileri olabilir. Linç kültürünün ezdiği yollarda yürümek sanıldığı kadar kolay değil, Kureishi gibiler biraz daha sabredilir kılabilir, güç verebilir!