29 Temmuz, 2009

Naif ve Duygusal Romancı

Nobel ödüllü ünlü yazar Orhan Pamuk’un, Harvard Üniversitesi’nde 2009-2010 dönemi Charles Eliot Norton Konferanslarını vereceği açıklandı. Pamuk, roman sanatı konulu Norton derslerini, önümüzdeki sonbahar Sanders Theatre’da verecek. “Naif ve Duygusal Romancı” başlıklı derslerde Pamuk, “romanın gizli odağı” konusunu edebi karakterler, zaman ve tema, görmek ve nesneler, müze ve politika perspektiflerinden tartışacak.

//

Tamam, güzel haber, Hardvard Üniversitesi sonuçta ve zaten böylesi büyük bir alanın şekilleneceğini biliyorduk, beklediğimiz oldu. Fakat dersin adına takmadan edemiyorum. Romancı tanımına uygulanan bu zorlamanın nasıl bir anlama hizmet ettiğini çözebilmiş değilim. Hem, her ne kadar bazen sadece harcasa da, Orhan Pamuk gibi postmodern bir romancının vereceği dersin adı, hele ki bu ders, Charles Eliot Norton Konferansları altındayken, daha farklı ve yenilikçi olmamalı mı? Yoksa, Tanrım yoksa, sorun Orhan Pamuk'un kendisinde mi?

7 yorum:

dino dedi ki...

Ondan okuduklarım söyleyeceklerime engel değil. Orhan Pamuk, yazınına paket programlardan devam ettiği için, ki bence ileride mutlaka bir "Romana hıyar, pardon PR nasıl yedirilir?" konulu bir başyapıt da çıkarmalı, böyle müzecilikten, naif oluşlardan falan dem vurabilirken hazır.

Bence sorun Pamuk'ta değil, sorun onun naif ve duygusal arasındaki dev kopuşlarında.
çigdemhepimizidekonstıraktediyor.com

fırat dedi ki...

Masumiyet Müzesi bu noktada hiç masum değildi. ben kapağından beri o kitaptan rahatsızlık duyuyorum. MM'nin müzesinin 2010 kapsamına alınmış olması da rahatsızlığımı katlıyor. Kara Kitap'ı ayrı tutuyorum ya da belki ilk döneminin tümünü. yine de, Kara Kitap'da bile hissedilen bir plan var ve bu sinsilik benim romancıya biçtiğim değeri zedeliyor. post-modernizm, kimi zaman okuyucuyu uyutabiliyor. ama ben uyur muyum, uyumam. ya da bir daha orhan pamuk okumak için heyecanlanmam.

cigdembanacantaalacakmıs.co.uk

dino dedi ki...

bensanaorhanpamuksifresiverecegim.gov.tr

fırat dedi ki...

zatenartıkyazarlarımızpekbirkatmanlıprlı.us

ElmasDeniz dedi ki...

Isin ilginci ben Orhan Pamuk icin hep "akilli yazar" tanimini kullandim. Oyle olcup bicip cok okuyup dusunup efendime soyleyeyim hicoyle saliverip gittigi kisimlar olmaz onun romaninda.

Yani aslinda bu ders basligi Orhan Pamugun istese de olamayacagi sey. Tuhaf.

Adsız dedi ki...

yüce türk gençliği, hepimiz için gidp görüp paket yapıp getireceğim naif ve duygu beyleri. en hassasından.

gencbloggerlarrahatsiz.gov.tr

Adsız dedi ki...

Orhan Pamuk'un konferans dizisinin adı, belli ki Friedrich Schiller’in “On Naïve and Sentimental Poetry" adlı makalesine göndermedir.