21 Mart, 2010

Başka Sesler 2 / Brion Gysin - I Am That I Am

 



Brion Gysin için yapılabilecek en kesin yorum, şiir ile müzik ortaklığının belirgin bir figürü olarak iki alana da kazandırdığı yenilikçi bakış açısıyla ilgilidir. Şiir okumalarını performatif bir düzeye taşımak konusunda ilk somut örneklere imza atan Gysin; 'sound poetry' adı verilen tamamen ritme ve tekrara dayalı kavramın geliştiricilerindendir. Ses düzenekleri hakkında yaptığı araştırmalar, dadacı ve sürreal biçim araştırmaları üzerinde işleyerek, Gysin'e arzu ettiği 'hipnotik' etkiyi sunmuştur. Gysin'in sabit bir amacı vardır: kelimelerin arkasından gelen ekoları belirgin kılmak.

Gysin'e göre, kelime 'şaire ait' değildir ve bu noktada, şairin yapması gereken, kelimenin kendine has şarkısına eşlik etmektir. Gysin'in kelimelere olan inancı, daha sonraları William S. Burroughs'la birlikte anılacak 'cut-up' tekniğini keşfetmesiyle doruk noktasına ulaşır. Burroughs'un en yakın arkadaşlarından biri olarak John Giorno'yla tanıştırılan Gysin, Giorno'nun yenilik heyecanını paylaşarak Paris Bienali'ne kadar uzayan seri kayıtlar gerçekleştirmeye başlar. Kayıtlar, 'cut-up' tekniğinin tekrara dayalı mantığını çeşitli dış sesler ile 'iyice yabancılaştırmayı' amaçlar ya da bazen bu yabancılaşma isteği, çıplak okumaların amatörlüğünde aranır; ama sonuç olarak yapılmak istenen, şairin aradan çekilmesiyle ve gerçek sesin keşfedilmesiyle alakalıdır. 

1958 tarihinde, Giorno ve Gysin işbirliğinin ilk günlerinde kaydedilmiş 'I Am That I Am', tek bir cümlenin farklı kelime dizilişleriyle birlikte kullanılmasından ibaret. Okumanın ortalarına doğru beliren çocuksu ses, klavyenin hipnotik melodisini bozmak için kasıtlı kullanılan bir dadacı müdahale. Kayıt, 'Giorno Poetry Systems'ın ilk toplamalarından, 'Dial-A-Poems'den alınmıştır. Gysin'e daha sonra tekrar uğrayacağız. Hakkında konuşulacak çok fazla şey var.

Not: Şiirin ses kaydını indirmek için gereken linki alttaki altı çizili başlığa sağ tıklayarak yeni pencerede ya da yeni sekmede açabilirsiniz.

Brion Gysin
                  I Am That I Am

AM I THAT I AM
I THAT AM I AM
THAT I AM I AM
AM THAT I I AM
THAT AM I I AM
I AM I THAT AM
AM I I THAT AM
I I AM THAT AM
I I AM THAT AM
AM I I THAT AM
I AM I THAT AM
I THAT I AM AM
THAT I I AM AM
I I THAT AM AM
I I THAT AM AM
THAT I I AM AM
I THAT I AM AM
AM THAT I I AM
THAT AM I I AM
AM I THAT I AM
I AM THAT I AM

3 yorum:

Adsız dedi ki...

ycnuto05k4l128621786

Adsız dedi ki...

http://www.ensonfilm.com/Am.htm

Adsız dedi ki...

I am tгuly ρleased to glance at thіs web
ѕіtе posts which consists of tons of valuable dаta,
thanks fοг proνiding thеse kindѕ
of ѕtаtistics.

My website - cialis